15 грудня 2020

28 листопада - День пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років та політичних репресій.

 

 28 листопада День пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років та політичних репресій.

Голодомор для України, глибока рана, яка нестерпним болем пронизує пам'ять його очевидців та жертв. Українців позбавляли Батьківщини, мови, винищували родовід, обкрадали духовно, морили голодом, вбивали і примушували мовчати. Аналогів подібним злочинам у світовій історії важко знайти. Люди старшого покоління, яким вдалося пережити цю трагедію. не наважувалися говорити про неї публічно.

Зі щоденника письменника Олеся Гончара: " А мені згадався 1933-й. Це таки був геноцид!             Пів-Сухої виморено виморено голодом за одну весну. Сім'я Булата-коваля, де діти старші поїли менших... А ті мої товариші-однокласники Киселі з бреусовських хуторів, що незрівнянні успіхи проявляли в математиці, - сьогодні у школі були, а завтра вже не прийшли: вмерли обидва. А по містах торгсини, Галещинська біофабрика окорока відправляла на експорт... "                                         Згадує жителька міста Гадяч Євгенія Фесенко-Ковальська: "...Моє рідне місто Гадяч теж було жертвою цього жахливого злочину...Гадячани мерли просто на вулицях, їх підбирали на вози і вивозили геть, часом там були і живі, я сама цьому свідок.                                                                        ...по містах ніби давали картки на хліб. Але це неправда. деякі отримували картки, але не всі. Мій батько, наприклад, карток на хліб не отримував, у нашій родині панував голод. Врятувало нас те, що повідносили золоті речі до "Торгсину"... В центрі міста на розі крамниці були виставлені на вікнах усякі харчі, що їх можна було заміняти на золото і срібло, а перед крамницею лежали голодні гадячани і там же вмирали".  


Книжкова виставка "Голодомор в Україні: події, факти" та година пам'яті  " Великі твої жертви Україно!" починається з славної історії держави України. 



Багато випробувань випало на долю українського народу впродовж всієї історії. Голодомор  лише одна із трагічних сторінок українців, яких знищували фізично, але не зламали духовно. 
Вони вижили! І продовжують жити, працювати, творити!                                     


0 комент.:

Дописати коментар