21 лютого 2013

Із Слова починається Людина, із Мови починається мій Рід…

Вітаємо  вас, наше юне покоління, у новому ХХІ сторіччі! Прийшли ви до нас недаремно! Світ такий широкий і безмежний, що нерідко і заблукати в ньому! А допоможе знайти вірний шлях багатовікова особливість народу -  мова!
Як свідчить притча про Вавілонську вежу, в давні часи всі люди розмовляли однією мовою, й усі одне одного розуміли. І закортіло  людям лишити пам'ять про себе довічну. Будувалася вежа не рік, і не два. Ціле місто виросло навколо гори, на якій вона будувалася. Місто Вавилон. А на горі з кожним днем усе вище й вище, уступами підводилася вежа - красуня: знизу широка, догори все вужча й вужча. Та ранком, звідки не візьмись, поміж людей зявляється сам Бог Ягве. Не сподобався йому їхній намір - досягти неба, де жив Бог. І сказав Бог Ягве: "Це тому примудрилися вони свою вежу вибудувати, що у них спільна мова і кожна людина розуміє іншу. От вони й домовились!" Несподобалось це Богові і наслав Ягве на землю страшенну бурю. Поки буря вирувала, вітер поніс усі слова, котрі люди звикли одне одному говорити. "Но мор пент! Нічого не розумію!" І розійшлися люди в різні кінці землі, кожен народ у свою сторону - будувати свої міста. І до сьогодні всіма мовами світу люди розповідають легенду про  недобудовану Вавілонську вежу.
І коли, як не 21 лютого людям варто вигукнути:"Хай живе рідна мова!" І ми впевнені, що і російською, англійською, польською, італійською та на інших мовах планети люди, які також не дозволяють знецінитися, зникнути мові - уособленню самобутності держави.
21 лютого людство відзначає Міжнародний день рідної мови! - День "підтримки мовного та культурного різноманіття та багатомовності" проголошений на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня  - 17 листопада 1999 року в Парижі. На даний час Міжнародний день рідної мови святкується щороку, починаючи з 2000 року.
Історія свята, на жаль, має дуже трагічне начало. 21 лютого 1952 року у Бангладеші, влада жорстоко придушила демонстрацію протесту урядової заборони на використання в країні рідної мови.
Уявіть собі лишень, що Україна - осередок 130-ти національностей і народностей, серед яких найбільшу кількість складають українці - 77,8 відсотків, росіяни - 17,3. Найбільш численними після українців і росіян в Україні є білоруси, молдавани, кримські татари, болгари, угорці, румуни, поляки, євреї, вірмени, греки, цигани, азейбаржанці, грузини,німці та гагаузи.
Саме з цієї нагоди у міській бібліотеці для дітей були організовані книжкові виставки, на яких була представлена література, яка дала змогу маленьким Чомусикам та Читайликами, здійснити захоплюючу подорож у світ мови.

Нехай зерна любові до рідної мови проростуть у серці кожної людини і заколосяться плідною нивою. Бо Слово живе, воно зародилося з Любові, воно сильне, бо зросло на Вірі, Слово віще, бо несе під серцем Надію, як дитя. Слово чесне, бо освячене Правдою. Слово заповітне, бо покликане здобути Волю.

6 коментарів:

  1. Людина починаэться із слова! Вітаємо Вас із святом!!!

    ВідповістиВидалити
  2. З величезним захопленням ми прослухали виступи артистично обдарованих учнів ЗОСШ №5 (радіо-виступ)під керівництвом провідного бібліотекаря
    Мельничук Т.П.Діти знають, люблять, плекають "як парость виноградної лози" мову. Тож прославляйте рідне слово!

    ВідповістиВидалити
  3. Здравствуйте, уважаемые коллеги! Предлагаем вам принять "МЯУ - эстафету", которую нам передала областная библиотека для детей г. Днепропетровска. Информацию про эстафету можно найти по ссылке
    http://sbiblioteka.blogspot.ru/p/blog-page_5955.html
    А ваша задача передать эту эстафету любой другой библиотеке и 1 марта 2013года читать детям книги о котах, заявив об этом на вышеупомянутом сайте "Современная библиотека".
    С уважением, коллектив
    Житомирской областной библиотеки для детей.

    ВідповістиВидалити
  4. Дякую. Свято рідної мови - одне з найкращих свят України!Адже слово і мова - це обличчя кожної людини.

    ВідповістиВидалити
  5. Дякуємо філії №6 за гарне і добре слово.Ми з дітками будемо і надалі прославляти і леліяти рідне слово.

    ВідповістиВидалити
  6. Дякуємо за пропозицію.Ми приймаємо ''МЯУ-эстафету''. Наші діти дуже люблять тварин,особливо котів.

    ВідповістиВидалити