28 лютого 2013

Хотіла б я піснею стати...

Коли перші громи розітнуть
чисте небо промінням вогненним,
Коли гомін лісів відгукнеться вам
смутком тужливим моїм,
Отоді спомяніть, я прошу вас,
отак всі про мене,
щоб цей спогад у вічні
незнані світи долетів.
Будь - яка людина щоденно пише свою "книгу життя". І важливо, щоб кожна сторінка  була написана добрими ділами, щирими почуттями, впевненими кроками до гідної мети. Написана прекрасними чорнилами ця "книга"  житиме в душах людей. Нам відома велика кількість людей, які із гідністю пройшли шлях від народження до визнання. Серед таких і Леся Українка. Тому, 26 лютого, з нагоди дня народження Лариси Петрівни Косач (Л.Українки)  у міській бібліотеці для дітей відбулася зустріч учнів  9-го та 11-го класу  ЗОШ № 1  із поетичною спадщиною безсмертної дочки Прометея, перегорнувши сторінки  "книги життя". "Книга життя" Лесі Українки - це її поетичне творіння, пройняте філософськими роздумами про людину очікованого майбуття, сповненї незримої сили заперечення зла і утвердження влади добра та честі, справедливості та рівності.
Лесина доля була незвичайна. Щедро обдарована талантом, наділена ніжним чуттєвим серцем, сповнена палкої любові до людей, поетеса зазнала і великого горя - важка невиліковна хвороба.
Чи була Леся щасливою? Була! Бо доля подарувала їй кохання, а не кожен у житті має цей дарунок долі. І нехай воно тривало недовго, нехай закінчилося трагічно, але воно живе і донині у палких поезіях та листах Лесі Українки до Сергія Мержинського.
Якби я всіма барвами владала,
То я  б на барву барву накладала.
І малювала б щирим самоцвітом,
Отак, як сонечкопречисте літом,
Домовили б проречистії руки,
Чого домовить не здолали гуки,
І знав би ти, що є в душі моїй...
Ох, барв і струн, і слів бракує їй...
І те, що в ній цвіте весною таємною,
Либонь, умре, загине враз зо мною.
Відчути душу неординарної людини, Лесі Українки, допомогали і пісні, у виконанні композитора, музиканта, лауреата премії імені  Лесі Українки - Лариси Бойко. У її виконанні прозвучали композиції: "Коли дивлюся в любі очі", "Зорі, очі весняної ночі", "Ой білі квіти", "Свята ніч", "Флорентійська", а як по-особливому у цей вечір лунала мелодія до драми - феєрії "Лісова пісня", яку виконала пані Лариса на сопілці.
Сподіваємося, що присутні на літературно - мистецькому вечорі "Хотіла б я піснею  стати..." зацікавилися не лише життям і творчістю Лесі Українки, але й зрозуміли, що сила людини у її дусі, в чистоті духовній, в її міці.

6 коментарів:

  1. Леся Українка - одна з найяскравіших постатей української літератури. Дуже добре те, що діти на таких заходах, що проходять у дитячій бібліотеці, пізнають щось нове про нашу землячку.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. У міській бібліотеці для дітей діє програма"Люби свій рідний край і серця жар її віддай", метою якої є виховання у підростаючого покоління любові до рідного краю, ознайомлення з видатними людьми Житомирщини.

      Видалити
  2. Світлана Петрівна28 лютого 2013 р. о 21:21

    Леся Українка - поетеса такої сили духу, рівних якій мабуть немає ні в українській, ні в світовій літературі. Гарний захід. Молодці!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Нам дуже приємно, що захід сподобався і не тільки дорослим, а і дітям. Насправді, про таку людину, як Леся Українка, ми щоразу відкриваємо для себе щось нове, і перечитуємо поезію по іншому.

      Видалити
  3. З радістю передаємо поличку акції-естафети "Всесвітній день води". Детальніше http://tvorchastezhunka.blogspot.com/2013/03/blog-post.html

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. З цікавістю та із задоволенням приймаємо поличку акції-естафети "Всесвітній день води"!

      Видалити