15 лютого 2017

Солдат війни не обирає

15 лютого українська спільнота вшанувує учасників бойових дій на територіях інших держав. Бібліотекарі організували та провели для учнів 7 - А класу ЗОШ № 5 годину патріотизму "Солдат війни не обирає", віддавши глибоку шану всім військовослужбовцям, яким судилося пройти вогняне горнило бойових дій в "гарячих" точках планети.


Найбільш тривалою, тяжкою, з вражаючими людськими втратами стала війна в Афганістані. Саме ця, неоголошена афганська війна найбільш глибоко врізалася в народну пам'ять. Вона зачепила переважно прості родини робітників і селян, які віддавали своїх, часто єдиних синів, до армії, не відаючи, через яке пекло їм доведеться пройти.
А розгорнута ця війна була бездумною легковажністю тодішнього керівництва СРСР, котре не хотіло розуміти характеру подій, що розгорталися  на землі його південного сусіда.

  Як результат, кілька наділених необмеженою владою політиків, організували криваву бойню, правда про яку тривалий час приховувалася за безневинною назвою "афганські події". А у нашій свідомості слово "Афганістан" уже 28 років прописалося не як географічна назва далекої мусульманської країни, а як синонім людського лиха, справжнього пекла.
Випробування Афганістаном. Це не просто високі слова, а сувора дійсність, палюче сонце зранку, спекотний вітер - афганець, пісок, що не дає дихати, а ще смерть, каліцтво, вдягнуті в жалобу тисячі материнських сердець.
У афганській війні загинуло майже 15 тисяч осіб, тисячі опинилися у полоні, більшість з яких за плином часу можна вважати тими, що пропали безвісти. Україна втратила близько 4 тисяч молодих хлопців, 6 тисяч стали інвалідами, 72 залишилось у полоні.
Ось така правда - болюча і гірка. І відчути мить цієї правди можна тільки тоді, коли чуєш її з уст тих, хто сам пройшов цей тернистий шлях. Присутній на заході бердичівлянин, який був на  війні в Афганістані, Сергій Іванович Добриднюк розповів слухачам про декілька складних ситуацій та важких боїв, пережитих ним самим. Бойові операції, прикриття караванів, доставка вантажів, перевірка мінних полів  - ось далеко не повний перелік завдань бойового шляху, який випав на його долю.  Діти отримали гідний приклад мужності та героїзму.
Бої закінчились, а історія - вічна. Афганська війна в пам'яті людства ще буде жити довго, тому що її історія написана кров'ю солдатів і слізьми матерів.
І поки на землі існують гарячі точки, і поки порушується біблійна заповідь "Не вбивай!", ми не повинні заспокоюватись. Там, де пролилася кров, виростає ненависть. Де виростає ненависть - сіється смерть.
Тож давайте завжди будемо пам'ятати  ветеранів, виявлятимемо розуміння до тих, хто пройшов через війну і для кого вона триває й досі. У спогадах, снах, думках. Вони на це заслуговують.
Літопис афганської війни містить безліч прикладів героїзму, які ми називаємо подвигом.

0 комент.:

Дописати коментар