08 лютого 2017

Коси, мої коси...

В усі часи вважалося, що дівоча коса є символом дiвочої честi, працьовитості, охайності. Здавна в Україні існував непорушний звичай: умившись вранці, дівчина мусила перш за все розчесати волосся та заплести косу. В літературі ми зустрічаємо багато легенд, пісень, поезій, прислів'їв та приказок, присвячених дівочій косі. Народні обряди, пов'язані з дівочою косою, супроводжували дівчину від її народження.

Щоденні традиційні зачіски по всій Україні були найрізноманітнішими. Малих дівчаток заплітали в чотири коси, а старших—у дві. Викладали їх на голові віночком. У святкові дні волосся заплітали в одну або дві коси, що вільно спадали на плечі із вплетеними святковими стрічками. Чим дорослішою ставала дівчина, тим ретельніше вона доглядала своє волосся. Кожна дівчина хотіла мати гарне волосся і пишну косу. Крім зовнішньої чарівності і краси, волосся, яке на думку багатьох «нетрадиційних» фахівців має приховану магічну силу, що наочно відображає внутрішню жіночу енергетику. Люди вірили, що підрізати волосся потрібно у певний визначений час, а саме: на повний місяць —"молодик", особливо у травні, "щоб коса була повна". Підстригати косу повинен був хтось із родичів по чоловічій лінії.
Останні кілька сезонів з моди не виходять всілякі зачіски для довгого волосся, основним елементом яких є коса.  І це цілком зрозуміло, адже вони можуть виглядати модно і охайно, що дуже важливо для повсякденної зачіски.
Існує безліч варіантів укладок з кісками: проста коса, вільно заплетена збоку, «колосок», «вінок молочниці» та багато більш складних і цікавих зачісок для довгого волосся. Освоїти методику плетіння нелегко, але заплести собі модну бічну косу зможе будь-яка дівчина! І саме для того, щоб ми дівчата у звичайний день мали приголомшливий вигляд у дитячій бібліотеці втретє проходив майстер – клас "Коса-дівоча краса".
Останнім часом до вподоби юним відвідувачам бібліотеки "Дні читацьких перукарських затій".  У ці дні дівчатка освоюють перукарську справу. Але одночасно учасники поєднували "прекрасне з корисним", бібліотекар під час майстер-класу  ознайомила юних майстринь як правильно доглядати за волоссям, про різні цікаві випадки, головним героєм події було волосся, якщо так можна сказати І нарешті чудо,  дівчатка стають справжніми юними леді. Пропонумо і вам, шановні Чомусики та Читайлики, поглянути на зачіски наших читачів.
Я впевнена,що зачіски вам ну дуже сподобалися, тому запрошуємо вас долучитися до Днів читацьких перукарських затій". До зустрічі.





0 комент.:

Дописати коментар