05 листопада 2013

Вічні істини Івана Кочерги


    Ні, друже мій, нема шляхів готових,
    Щоб давній гріх зложити з людських плеч
    І мудрий рай тут на землі зростити
    Береться мудрість не із заповітів,
    А із шукань і помилок гірких.
        І.Кочерга "Ярослав Мудрий", дія друга

Дорогі Чомусики та Читайлики! У рубриці  "Календарик - нагадайлик" ми познайомимо вас з чудовим українським поетом - драматургом, доля якого переплітається з  містом Житомиром, Іваном Антоновичем Кочергою.
  Іван  Кочерга народився на Чернігівщині в містечку Носівка, 6  жовтня 1881 року в сім'ї залізничного службовця. Ще з юнацьких років майбутній письменник захоплювався театром. Разом з батьком - залізничником він об'їздив немало просторів колишньої Росії, що дало йому можливість побачити гру талановитих акторів навіть на сценах столичних театрів. Може, це й поклало початок театральній пристрасті... На початку 90 - х років батьки Кочерги переїхали до губернського міста Чернігова. Тут Іван успішно закінчив місцеву гімназію. З 1899 по 1903 рік вчився у Київському університеті на юридичному факультеті. Здобувши вищу правову освіту, за фахом не працював, а поступив на канцелярську службу до Чернігівської контрольної палати. У Чернігові Іван Кочерга ходив на театральні вистави, що їх показували різні мандрівні драматичні трупи. Іван Антонович схвально писав про гастролі театру  Михайла Садовського, про артистичну майстерність Марії Заньковецької та інших акторів.
Першу свою п'єсу "Песня в бокале" (російською мовою) І. Кочерга написав у 1910 році, де у казковій формі розповідалося про життя середньовічних ремісників Німеччини. П'єса засвідчує намагання митця втекти від життя в світ казок, легенд, мрій.
Не був байдужий письменник і до історичного минулого  нашого народу, переглядаючи архівні документи Іван Антонович  натрапив на дві грамоти литовських князів, які панували на загарбаних землях Києва кінця XV — початку XVI ст. В них ішлося про заборону для простих людей використання світла у своїх оселях, немовби з протипожежних міркувань. У разі непослуху стягувалися чималі для того часу штрафи. Це на стільки вразило драматурга, що у нього виникла ідея написання п'єси "Свіччине весілля"
До найвизначніших творів Івана Кочерги також належать "Алмазне жорно", "Майстри часу" "Изгнанник Вагнер ", "Фея гіркого мигдалю", "Марко в пеклі", "Натура й культура", "Підеш - не вернешся", "Нічна тривога" та інших.
У 1914 році на посаді старшого ревізора був переведений до міста Житомира. З 1914 по 1934 рік Іван Кочерга живе і працює у місті  Житомир. До речі Житомирський драматичний театр носить ім`я Івана Кочерги.
У кінці 20 - х років, уже будучи автором багатьох п'єс, Іван Кочерга почувався, за його ж висловом "диким драматургом". Він ніколи не бував у  Харкові, тодішньому літературному й мистецькому центрі республіки,  навіть ні на жодній з прем'єр вистав за своїми творами. Це, звичайно, надавало присмак гіркоти його літературній роботі.
В 30 - х роках самим популярним твором І. А. Кочерги був твір "Майстри часу ". Це відомий в усьому Радянському Союзі й у деяких зарубіжних країнах твір мав непросту історію утвердження на театральному кону. Він був спершу відхилений українським реперткомом, але на Всесоюзному конкурсі драматичних творів у 1934 р. дістав (під назвою "Годинникар і курка") третю премію. Це була перемога української драматургії над упередженим ставленням до талановитого слова.  Успіх Івана Кочерги колеги зустріли з радістю, адже він зміцнював авторитет української літератури.
Вершиною майстерності письменника була п'єса '' Ярослав Мудрий'' (1946 р).
Це справжній гімн безсмертній творчій силі народу, полум'яному патріотизмові, любові до Батьківщини.
Опера Г. Майбороди "Ярослав Мудрий"
В останні роки життя Іван Кочерга працює переважно над перекладами, інтерпретуючи українською мовою, зокрема, шекспірівську комедію "Приборкання непокірної".
Помер Іван Антонович 29 грудня 1952 р.
Життєвий шлях Івана Кочерги на перший погляд здається безхмарним. Але то на перший погляд, крім досягнень були  втрати та розчарування. Життєві негаразди  ніяким чином не вплинули на творчість письменника.
Чомусики та Читайлики , запрошуємо вас відвідати нашу бібліотеку, щоб розширити свої літературні знання про творчий доробок Івана Кочерги.

2 коментарі:

  1. Краще зробіть відеоряд творів І.Кочерги для дітей та старшокласників, ніж писати його біографію

    ВідповістиВидалити