29 листопада 2013

Великі права маленької дитини

Людина - найцінніший скарб планети Земля. І це дійсно так, тому що людина найрозумніша істота планети Земля. Кожен із нас, це неповторна особистість, такої більше на землі немає  і не буде. Український поет Василь Симоненко написав вірш про неповторність кожного, кому батьки подарували життя.




 
Ти знаєш, що ти - людина?
Ти знаєш про це чи ні?
Усмішка твоя єдина,
Мука твоя - єдина,
Очі твої - одні.

Більше тебе не буде
Завтра на цій землі.
Інші ходитимуть люди,
Інші кохатимуть люди -
Добрі, ласкаві й злі.

Шановні Чомусики та Читайлики, у різні епохи історії людство неоднаково дивилося на виховання і догляд за дітьми. Лише у 17 - 18 столітті на дітей почали звертати увагу - шиють дитячий одяг, створюють дитячі іграшки, пишуть книги, пісні  для дітей. Ви запитаєте, а хіба цього раніше не було? Так, не було. Дитя носило довгу сорочку, а коли виростало - одяг, як у дорослих. У середньовічній Німеччині слово "дитина" було синонімом "дурень". У той давній час дітям було нелегко, не було законів, які оберігали та захищали  їх життя та права. Лише у 1924 році у м.Женеві було прийнято Декларацію прав дитини. Згодом всі прогресивні країни світу, і Україна також, підписали Конвенцію прав дитини, яка була схвалена на 44-й сесії Генеральної Асамблеї ООН 20 листопада 1989 року.
Для нас, дорослих, ви - діти, як диво, як сонячний зайчик, як крапелька сонця, як райдуга в сім'ї, а райдуга кольорова, чарівна. Ви прийшли в цей загадковий світ, і вас необхідно захищати та оберігати, тому що ви маєте на це право.
Для того, забезпечити дітям щасливе дитинство і користування, для їх власного блага і блага суспільства,  правами і свободами, потрібно зростити вас в атмосфері щастя, любові та розуміння.
Права дитини актуальні і до сьогодні, саме тому і завітав до міської бібліотеки для дітей на зустріч з учнями 5 - х класів ЗОШ № 1  юрист Служби  у справах дитини Паламарчук  Юрій Юрійович. У своєму виступі Юрій Юрійович розповів не лише про права дитини, а й їх обов'язки.



Пропонуємо вам, Чомусики та Читайлики, пригадати  права, але при цьому ніколи не забувати і про свої обов'язки.


 
Притисніть до грудей свою дитину
І подаруйте дужих два крила,
Щоб в білий світ летіти безупинно
До світла, щастя, радості й тепла.
Надія Красоткіна

5 коментарів:

  1. Як цікаво і проникливо написано. Ви бачите людину наскрізь. Ваш блог найкращий у світі!!!

    ВідповістиВидалити
  2. Дякуємо.Нові ідеї - завжди з нами.

    ВідповістиВидалити
  3. Напишіть будь - ласка, яка тема вас цікавить.

    ВідповістиВидалити
  4. Це дуже добре, що дітей знайомлять з їхніми правами та обов'язками. Щира подяка
    юристу Служби у справах дитини Паламарчуку Юрію Юрійовичу та бібліотекарям міської дитячої бібліотеки. Бібліотекарі бібліотеки-філії №5

    ВідповістиВидалити