15 травня 2014

"Мандруюча зірка" Шолом-Алейхема

 "Живи так, ніби ти повинен зараз же розпрощатися з життям. (Так казав Марк Аврелій.) а я говорю: живи так, ніби ти щойно на світ народився!"
Шолом-Алейхем
Саме так і жив Шолом-Алейхем, хоча доля його не жалкувала, але йому була  властива пристрасна віра в життя.
 У квітні виповнилося 155 років з дня народження, відомого всьому світові єврейського письменника Шолом-Алейхема.
Приємно те, що творча діяльність Шолом- Алейхема була пов'язана із Бердичевом.
Справжнє ім'я письменника - Соломон Нохумович Рабинович. Народився Шолом- Алейхем у 1859 році у м.Переяславі, в родині крамаря.
Шолом-Алейхем - літературний псевдонім письменника, що означає "Мир вам" (так при зустрічі вітаються євреї).
 Після народження Шолома сім'я Рабіновичів переїхала у містечко Воронків. Пізніше, у  творах, він назве улюблене містечко свого дитинства Касрилівка (від поширеного у євреїв імені Касрил).
Спочатку Шолом навчався у хедері - приватній напіврелігійній єврейській школі. У маленькому містечку батько Шолома вважався багатієм: він продавав буряки, мав свою лавку. Маленький Шолом відрізнявся не тільки блискучою памяттю, допитливістю, але й веселим, жартівливим характером. Він дуже любив слухати казки й неймовірні, майже фантастичні історії, які розповідав його друг. Скоро батькові почало загрожувати розорення, прибутки від торгівлі падали, і в пошуках кращих заробітків вони повернулися до Переяслава. Тут Нохум Рабінович відкрив постоялий двір і хлопчикові доводилось закликати в дім проїжджих, подавати самовар,бігати до крамниці. Невідомо, як склалася його доля, коли б не старий єврей Арнольд, який порадив батькові знову здати Шолома до школи (хедеру).
У 1871 році померла мати Шолома - Хає Естер. Батько розгубився і відправив дітей у м.Богуслав до дідуся Мойше Йосі і бабусі Гітл. І саме там дитина відчула себе сиротою. Невдовзі батько одружився вдруге, і повернувшися до Переяслава, діти зустріли нову хозяйку - мачуху. Це була дуже сварлива жінка. Хлопчик зацікавився мовною стихією мачухи і записав її лайку у словничок в алфавітному порядку. Ось деякі приклади:
А - аман, асмадей, арештант, арідник.
Б - бандит, барило свиняче, баба, блощиця,  балдика.баняк,банькатий,безголовий,безштанько,базікало,бамбула,балухатий.
В - вигадько, вихрест, віслюк,вертихвіст,волоцюга, вредна тварюка, виродок, вайло, вахлак, вирлоокий, витрішкуватий, вирячкуватий, вилупок, вовкулака, відьмак.
Успіх був величезний, усі довго сміялися. Подейкують, що мачуха Шолома родом із Бердичева. Він часто приїздив до Бердичева, у гості до свого рідного брата Вольфа Нохумовича, який навчався тут у ремісничому училищі. Шолома полонила чарівність природи і архітектура нашого міста, та й називав він наше місто"єврейським Парижем". У Бердичеві проживали відомі не лише у місті, а й за його межами майстри, люди мистецтва, та й просто цікаві люди.  Бердичівський майстер-скрипаль Стемпень був відомий не тільки в Україні, але й у Європі, Шолом-Алейхем вивчав історію відомої особистості. Письменник присвятив  маестро -скрипалю роман "Стемпеню".
У 1873 році Шолом навчався в повітовому училищі.  В 1876 році він закінчив училище з відзнакою.  Мрія про подальшу освіту не здійснилася: його не прийняли до Житомирського учительського інституту, бо він підлягав призову на військову службу.
Але його взяли вихователем доньки багатого орендаря Лоєва у Софіївці. Тут Шолом знайшов своє щастя -  Ольгу Лоєву. Коли ж батько дівчини довідався про любов юнака, він вигнав учителя з дому.
В ті часи євреям було заборонено жити у великих містах. Тому, він зупинився у м.Лубни, де була вакансія рабина. Два з половиною роки Шолом листувався з Ольгою. І всупереч волі старого Лоєва у 1883 році вони одружились. Через два роки батько помер, і він був призначений опікуном над його спадщиною та переїздить до Києва. Непрактичність у ділових справах призвела до банкрутства. Побоюючись переслідувань кредиторів у 1890 році він виїхав за рубіж. Лише після сплати боргів тещею він повернувся до сім'ї. 1891 - оселився в Одесі. 90 - ті роки ознаменувалися творчим злетом письменника. У1904 році він побував у Максима Горького в   Петербурзі. 1905 - написав невинні дитячі оповідання, які наспрвді були політичними памфлетами. А саме  оповідання "Дядько Пиня і тітка Рейзя", в якому цензор розгледів під дядьком Пинею - Японію, а під тіткою Рейзею - Росію. Після жахливого погрому євреїв у Києві Шолом змушений був знову виїхати тимчасово за рубіж. Дорогою до США він виступав у різних країнах: у містах Західної України та Польщі, Відні, Угорщині, Швейцарії, Бельгії, а також у Парижі та Лондоні.
Спершу його в Америці прийняли добре, а потім - охололи, і розпочали проти нього ворожу кампанію. Мрія про створення єврейського театру не здійснилася і він  виїхав до Женеви.
В 1908 році він повертається на Батьківщину. Багато подорожує країною, застуджується і хворіє на туберкульоз. Лікується в Італії.
З 1913 року у письменника почався важкий нервовий розлад. Він лікувався в Австрії і Німеччині, Швейцарії та Італії і лише на короткий час приїздив у Росію.У Німеччині його застала Перша світова війна. Він переїздить у Данію, а потім у Нью-Йорк. Почуття самотності, загострене звісткою  про смерть старшого сина прискорило розвиток хвороби серця та нирок. 13 травня 1916 року Шолом Алейхем помер і був похований на Бруклінському кладовищі в Нью - Йорку. Через п'ять років прах Шолома Алейхема був перевезений на кладовище серед простих людей, як він наказував у своєму заповіті. На могилі встановлений пам'ятник.
З нагоди ювілею Шолом Алейхема для учнів 5-х класів ЗОШ№ 5 було проведено бібліографічний огляд книг письменника: "Національний колорит Шолом Алейхема", де були презентовані книги "Тев'є -молочник", "Хлопчик Мотл", "Пісня пісень" та інші.

2 коментарі:

  1. Творчість Шолом Алейхема - це сміх, крізь сльози, деякі його твори я б радила читати, коли на душі дуже важко. Саме тоді можна проаналізувати свої проблеми під іншим кутом зору.

    ВідповістиВидалити