05 травня 2014

Чесність, порядність

Рубрика "Поради чемних взаємин та гарних манер" вітає всіх Чомусиків та Читайликів і бажає теплого весняного настрою, лагідних та щирих посмішок, чесних, порядних друзів поруч.
 Чесність, порядність... Що це таке? "Але це вже кожна дитина знає!" - скажете ви. Говорити правду - це чесно. Не кривдити менших або слабших за себе - це також чесно. Не брати того, що тобі не належить - це теж чесно і порядно.
 Але це ще не все. Поняття честі і порядності набагато глибші, вони повинні жити в людині, в її душі, стати переконанням, щоб ніколи перед людиною не стояло питання - робити це чи ні, якщо це чесно і порядно.
Для того, щоб не "гризло" сумління, не мучила совість, змалечку треба виховувати себе чемними людьми, вчитись переборювати лінь, недбальство, брехливість, заздрість, зажерливість, і багато всього негативного, що може з'явитися у вашому характері.
 По - перше: ніколи не заздріть іншим. Тому що життя у кожного своє, кожен має пройти на землі свій шлях. А всі люди проходять через певні випробування: хтось проходить через бідність, хтось - через багатство, інші через хвороби, а ще інші - через владу. Головне - завжди залишатися людиною! Не зламатись, не опуститись, не дати себе розтоптати. Це головне у житті.
 По - друге: брати чуже - це не тільки нечесно і непорядно, це вже злочин, який карається законом. Крадіїв ніхто не любить, їх зневажають, їх карають.
 Тепер ходімо далі у наших міркуваннях. Хіба люблять брехунів? Звичайно ж ні! Ну, хто, скажіть, любитиме вас, якщо у ваших словах нема правди? Тобто, це ненадійна людина, їй не можна довіряти. Краще  сказати правду, якою б вона не була, бо, як мовить народ, брехнею світ пройдеш, та назад не повернешся. Та й повертатися тоді буде нікуди, тебе зневажатимуть люди. Ось така слава брехунам. "Гарно пише, та брехнею дише", - кажуть про таких.
 Є ще й такі люди, які, як кажуть, в очі лисицею, а поза очі - вовчицею. Одне говорять, а інше роблять. Ведуть подвійну гру. Як же це нечесно і непорядно. Такій людині теж не можна довіряти, тому що вона підступна. 
 Дорогі наші Чомусики, стежте за собою, щоб про вас  не казали погані висловлювання. Просто завжди з усіма потріб бути чесними. І вам буде легко, бо нікого ви не скривдили, нікому не збрехали, нікого не образили. Бо образливе слово, як гострий меч, воно глибоко ранить. Тому завжди думайте, що і як ви говорите, щоб не образити людину. "Шабля ранить голову, а слово - душу" або: "Вола в'яжуть мотуззям, а людину - словом". Ось як народ про це говорить. А ти, дитино, - маленька гілочка могутнього дерева життя рідного українського народу, будь мудрою і розумною, чесною і порядною. І тоді матимеш щастя і радість. Бо доброму скрізь добре, а щастя без розуму - дірява торбина.
 Стежина твоя простелилася вдаль.
 Тобі і мужніти, й рости.
 Ти сам у житті свого щастя коваль,
 Тому - то задумайся ти,
 Який собі шлях у житті обереш,
 Як житимеш поміж людьми?
 З добром чи з лукавством по світу підеш,
 До світла чи в царство пітьми? 
 

4 коментарі:

  1. Я ціную чесних і порядних людей. Беру з них приклад. Прикладаю зусилля та працюю над своїм вдосконаленням.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дійсно, здавна на землі люди цінують чесне, щире, порядне життя.Треба утримуватись від поганих вчинків, лихих намірів. Зло, як відомо довго не забувається і породжує зло. А от добро примножує добро! Бажаємо щастя та успіхів!

      Видалити
  2. Олена Сергіївна11 травня 2014 р. о 23:07

    Дуже добре, коли навколо тебе багато добрих порядних і чесних людей. Тоді людина змінюється на краще.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Так,без сумніву. Порядність і чесність завжди йдуть рука об руку.А таких справжніх людей люблять, поважають та цінують.

      Видалити