16 жовтня 2015

Бібліотека для дітей - культурний центр Бердичева


Ура!!! Ура!!! Ура!!! Нарешті Всезнайка знову з вами, шановні Чомусики та Читай лики!
 Я з великим задоволенням розповім вам про причину нашої відсутності у соціальних мережах. Вона була радісною та приємною. У міській бібліотеці для дітей створено і відкрито Музей єврейства м.Бердичева. Ідея створення Музею, як то кажуть, «витала» у повітрі давно, а зреалізувалася лише 18 вересня.


Розпочну з самого початку. 22 липня 2015 року відбулося перше засідання оргкомітету, на якому визначилися з основними завданнями по створенню музею. Адже, бібліотека - це те місце, де живе історія, мудрість віків та, безперечно, книга. Жителі міста можуть завітати до відділу польської бібліотеки ім..В.С.Реймонта, фонд якої складає 15 тис. примірників польською мовою, ознайомитися із українським побутом в Українській вітальні, задовольнити інформаційні потреби в Інтернет-центрі та читальній залі, або отримати книгу на абонементі, послухати цікаву чи пізнавальну бесіду, відвідати тематичний захід. А так, як Бердичів є містом чотирьох культур, то віднині усі бажаючі можуть дізнатися і про історію бердичівського  єврейства .
Впродовж двох місяців у бібліотеці відбувався ремонт приміщення: фарбували, шпаклювали, стелили підлогу, оновлювали картини на стінах і т.п.
Паралельно із ремонтом бібліотеки здійснювався пошук інформації про єврейство в Бердичівському та Житомирському архівах. Значну її частину надали і місцеві краєзнавці, висвітлюючи історію  бердичівських євреїв, починаючи з 17 століття і до сьогодення. До цієї справи долучилися і представники єврейської громади, надавши експонати для музею, як і усі небайдужі бердичівляни.
І ось настав довгоочікуваний час.... Навіть погода сприяла церемонії відкриття музею. Населення єврейської національності щойно зустріли новий рік, та настав період спокути, а саме «десять грізних духовних днів», тобто коли Всевишній спускається ближче до людей.   Ведуча оголошує про радісну мить перерізування стрічки. Перша екскурсія, перші враження і відгуки...
Запрошуємо до міської бібліотеки для дітей  відвідати Музей єврейства м.Бердичева, Українську вітальню, відділ польської літератури ім..В.С.Реймонта, абонемент та читальні зали, Інтернет-центр, адже бібліотека для дітей була, є і буде територією читання, творчості, дозвілля для громади міста.Чим і  пишаємося.

0 комент.:

Дописати коментар