20 жовтня 2015

Українському козацтву честь і слава

 Козаки були справжніми лицарями, билися, як леви, поважали звичаї і традиції, без волі життя не уявляли, тому і боролися за неї не на життя, а на смерть для всього народу українського. Темі козацтва присвячено багато наукових праць, книг, історичних досліджень, літературних творів. Але чому козацтву приділяється така велика увага? Звідки ж вони з'явилися?
 Про це дізналися  наймолодші Читайлики міської бібліотеки для дітей. До Дня  українського козацтва та Дня захисника України  відбувся тиждень  "Історія козаків для веселих дітлахів".
Учні 1-4-х класів ГГ № 2, ЗОШ № 5, БМГЛ № 15, знайомлячись із історією козацтва, дізналися не лише про історію виникнення козацтва, про їх патріотизм, побут, риси характеру, а й про цікаві факти із життя козаків. Наприклад:
1. Багато уваги віддавали козаки сторожовим службам. На високому кургані  в степу стояли на чатах, пильно вдивляючись удалину, молоді  вартові. Забачивши ворога, вони швидко запалювали в котлі смолу. Стовп чорного диму здіймався до неба. Помітивши його, запалювали смолу вартові з іншого кургану. І коли в українських степах з'являлася орда, чорні димові стовпи застеляли увесь простір, аж до самих дніпровських порогів.
2.  Віталися запорожці також на свій спосіб. Виберуться, бувало, в гості до іншого куреня або зимовика, то ще сидячи на конях, гукають: "Пугу, пугу, пугу!" - тричі раз за разом. Господар  двічі відповідав: "Пугу, пугу, пугу!" Знову вітання: "Козак з лугу!"  Лише тоді відкривалися ворота для козака.
3. Запорозькі козаки мали звичай насипати кургани, або пагорби, щоб ховати в них тих, хто чимось відзначився. І якщо хто-небудь загинув у бою за Батьківщину, то йому споруджують такий самий мавзолей, навіть коли його тіло не було знайдене.
4. Збереглися цікаві факти про козаків, у яких розповідається про дивний козацький човен, який був прообразом... сучасного підводного човна! Він мав два днища, між якими клався баласт для занурення у воду. Коли козаки наближалися до ворога баласт викидався, човен несподівано піднімався на поверхню води, а козаки з'являлися , ніби з морського дна.
Що цінує людина найбільше? Духовні чи матеріальні цінності?  Кожен із нас іноді робить вибір, а яким він буде - залежить від вас.. Хотілося б, щоб любов до рідної землі, Батьківщини та родини  перемогла.  
Дорогі діти! Гадаємо, що у ваших навчальних закладах теж відбулися заходи, щодо вивчення історії славного українського козацтва. Тож дайте відповіді на наші запитання:
1. Чому козаки носили сережки у вусі та носі?
2. Хто такі джури?
З нетерпінням чекаємо на ваші відповіді!
Використані джерела: 
-          http://goo.gl/k8v1dD
-          http://goo.gl/Pw9UNH

0 комент.:

Дописати коментар