03 березня 2016

Вінок шани Лесі Українки

Як я умру, на світі запалає
Покинутий вогонь моїх пісень,
І стримуваний пломінь засіяє,
Вночі запалений, горітиме удень.
Леся Українка

2016 рік багатий на ювілейні, історичні та літературні події. Неможливо оминути літературну дату, яка тісно пов’язана із Житомирським Поділлям, а саме - 145-річчя від дня народження Лариси Петрівни Косач, знана у світі як Леся Українка.
Літературною годиною стартував поетичний марафон «Довго щирими сими словами до людей промовлятиму я…." у центральній міській бібліотеці. Впродовж тижня лунало поетичне слово Дочки Прометея, як її назвав Микола Олійник, у бібліотеках міста. Атрибут марафону (сувій з поетичним посланням Лесі Українки та перо) передавались від одного бібліотечного закладу до іншого, як символ вічного Лесиного Слова.
У бібліотеці-філії № 6 користувачам запропонували здійснити  віртуальну мандрівку до музею  с. Колодяжного, де пройшло дитинство  поетеси (до речі, ще існують музеї Лесі Українки у м. Києві та Ялті).
Для наймолодшеньких бердичівлян, вихованців ДНЗ № 25,  підготували поетичний віночок "Лесині джерела" у бібліотеці-філії № 1.
А ось  у бібліотеці - філії № 5 бібліотекарі та шанувальники творчості Лесі Українки організували поетичні читання "Шануємо слово Лесі Українки".
Заключний день поетичного марафону відбувся у Бердичівській міській бібліотеці для дітей.  У ході літературного  свята учні 3-х класів  ЗОШ № 18 декламували вірші, водили таночки, співали пісні на тексти Лесі... Переглядаючи відео замальовки, розширили свої знання про життєвий та творчий шлях поетеси, якій судилося прожити лише 42 роки. Але як прожити!..Ще зовсім маленькою, наша землячка, важко захворіла. Невиліковна хвороба не скорила ані її тіло, ані її душу, ані жагу до життя. Навпаки, вона її загартувала. Лариса Петрівна була, є та буде взірцем і прикладом високого патріотизму для кожного покоління українців.
Поетичний марафон завершився, але  працівники міської бібліотечної системи  продовжуватимуть популяризувати творчий доробок Великої Українки.








0 комент.:

Дописати коментар