26 січня 2018

Соборна духом Україна


Світлина від Taya  Melnichyk.
22 січня - День Соборності України. Соборність України. Майже сто років тому ці слова були вписані в історію українського народу, але святковим днем українського календаря воно стало недавно. Лише за умов державотворчих процесів в Україні цей день набув своєї чинності.
На протязі багатьох століть історичного розвитку Україна не мала власної державності і єдиної території. Українські землі належали багатьом державам. У березні 1917 року в Україні розпочалася національна революція в результаті якої було створено Українську Центральну Раду (УЦР). До її складу увійшло 85 осіб, у тому числі Володимир Винниченко, Симон Петлюра та інші. Спочатку усі ці політичні лідери прагнули автономії України у складі Росії, та після жовтня 1917 року скористалися ситуацією й проголосили (за Третім Універсалом Української Центральної Ради) про створення Української Народної Республіки (УНР), першим президентом якої став Михайло Грушевський.
22-го січня 1918 року Четвертим Універсалом було проголошено Українську Народну Республіку окремою незалежною державою.
9-го листопада цього ж року, Галичину проголосили Західно-Українською народною республікою (ЗУНР) і створили перший уряд - державний Секретаріат на чолі з Костем Левицьким.
Вже з 1-го грудня 1918 р. підписано угоду про об'єднання двох держав ЗУНР і УНР. 4 січня у Станіславі Рада схвалила закон про злуку двох українських держав, а 22 січня 1919 року у Києві на площі Святої Софії відбулося урочисте проголошення злуки Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки в єдину державу - Україну.

"Лунає пісня солов'їна
І вітер віє степовий.
Моя соборна Україна
Знов зустрічає день новий..."

   Такими словами у Бердичівській міській бібліотеці для дітей розпочалася година гордості до Дня Соборності України: "Соборна духом Україна".

    Світлина від Taya  Melnichyk.                 




0 комент.:

Дописати коментар