30 січня 2018

Під Крутами пішли в безсмертя

 Поняття «Батьківщина» - святе. Це – як мати і батько, як хліб на столі, як вода і повітря, без яких людина просто не може жити… Наша країна милує нас своєю неповторною природою, зачаровує співучою мовою і щемливими мелодійними піснями. Та найголовніше, що все це завойоване нам справжніми патріотами України, які впродовж багатьох років творили багатовікову героїчну її історію.


В Бердичівській міській дитячій бібліотеці, як і по всій Україні, сьогодні проходили заходи вшанування роковин, які золотими літерами викарбувані в серцях справжніх українців - 100 років бою під Крутами.
Трохи історії… Намагаючись захопити владу в Україні, більшовицькі війська розпочали наступ на Київ. Їх спробували зупинити неподалік від невеличкої станції Крути. Проти більшовицької багатотисячної армії виступила сотня 1 Військової школи ім. Б. Хмельницького та сотня Помічного Студентського Куреня.
Їх було лише 300. Але яких 300?!! Безмежно люблячих Україну, волелюбних, мужніх, відданих ідеї самостійності, незалежності, незламних, щирих і непоборних.
Бій продовжувався 5 годин. Вони зробили все, що змогли. Більшість були розстріляні і полягли на полі бою, у полон захоплено 27 гімназистів і студентів – власне ще зовсім дітей, а потім закатовано. Якщо на захист своєї Батьківщини встають діти – таку країну ніколи не перемогти!
Учні 3-А та 4-А ЗОШ №5 серцем доторкнулися до тих історичних подій. Жодного байдужого тут не було. Співали Гімн України, читали вірші, переглядали історичну документальну хроніку, співали патріотичні пісні. Та головне мали зустріч з героями нашого сьогодення, «сьогоднішніми крутами», тими, хто захищав цілісність України на Сході нашої держави.
До дітей звернулися: відомий волонтер нашого міста Сергій Адам’як та його друзі

Вони сказали: «Дорогий друже! Ти - творець майбутнього України. Тому думай про те, яку сторінку ти сам впишеш у велику історію рідної країни. Невпинно примножуй свої знання, сміливо крокуй уперед, будь відкритим для всього нового, зберігай у серці ті духовні скарби, які дісталися тобі у спадок від попередніх поколінь. А головне - ніколи не забувай, якою ціною дісталось тобі мирне небо.» 

29 січня студенти Бердичівського педагогічного коледжу стали не просто слухачами, а й активними учасниками години-історії «На Аскольдовій могилі український цвіт – по кривавій дорозі нам іти у світ…», яку підготували бібліотекарі абонементу читача 5-9 класів.
Як відомо: «Хто не знає свого минулого, не вартий майбутнього». Саме тому ми повинні знати історію та пишатись її героями.



0 комент.:

Дописати коментар