10 листопада 2020

Деякі факти про українську писемність та мову

 


9 листопада День української писемності та мови. За православним календарем - це день вшанування пам'яті Нестора-Літописця, який став гідним послідовником творців слов'янської писемності Кирила та Мефодія. "Повість врем'яних літ" - книга Нестора-літописця, де описані події за часів Київської Русі. 

   Писемність з'явилась в Україні після прийняття християнства. Перша слов'янська абетка була створена у 1863 році Кирилом та Мефодієм. Перший кириличний алфавіт складався з 43 літер. З часом з нього усунено всі грецькі літери. Сучасний український алфавіт складається з 33 літер. 

      Найдавнішою рукописною книгою, що збереглася до наших днів є "Остромирове Євангеліє", написане в 1056 - 1057 роках для новгородського посадника Остромира за княжіння в Києві Ізяслава Ярославича.


Цей фоліант написаний на пергаменті, красивим, парадним шрифтом, так званим уставом. Всього пам'яток оригінального Давньоукраїнського письменства ХІ-ХІІ століть збереглося близько сотні, хоча до ХІІ століття у церковних бібліотеках Київської Русі налічувалося близько 200-сот тисяч рукописних книг.

  Поява української літературної мови датується ХІХ століттям. ЇЇ зачинателем вважається Іван Котляревський, а основоположником Тарас Шевченко. Першим твором написаним живою українською мовою, стала "Енеїда" Котляревського.


Яскравим прикладом гарної літературної української мови є "Кобзар" Т. Г. Шевченка.

 В кінці 50-х років ХІХ ст. український письменник Пантелеймон Куліш застосував в українській мові фонетичний правопис, так звана "кулішівка".

   У 1908 році Борисом Грінченком був створений унікальний словник української мови. Словник складали 46 років. Спочатку матеріали зібрали співробітники журналу "Основа" у 1861 році. Але ніхто не брався його закінчити. Тоді 1902 році скласти словник доручили  Б. Грінченку, перший том якого письменник повинен був скласти за півроку.


 Розмаїта і багата українська мова. Вірші, казки, пісні та безліч інших творів в різноманітних жанрах і стилях написані нею. Ба, навіть реклама книг! Ось послухайте рекламу із "Книги- мандрівки України" про  українську мову в стилі реп.


Цінуйте і любіть рідну мову, свій край і Україну!






0 комент.:

Дописати коментар