22 січня 2021

"Соборна мати Україна"

"Україна - це прекрасна земля, яку Господь Бог створив з ясного бездоганного неба, безкраїх ланів золотої пшениці, голубооких озер і жагучого степу. Це країна багатющої історії і прекрасних людей, країна великих великих випробовувань та подвигів..."
22 січня 1919 року у Києві на Софіївській площі проголосили Акт злуки УНР та ЗУНР в єдину державу.                                                                                                                                                           Історична довідка: "Досі до однієї, рідної для себе держави ці дві частини українського народу входили майже сім століть тому - під час оборони Києва воєводою Данила Галицького Дмитром від монголотатарів у 1240 році... ". До 1919 року міжнародною спільнотою був визнаний і завжди існував факт про перспективу створення власної незалежної держави України. Розбурхані революційними подіями 1917 року., деякі території колишньої імперії проголосили свою державність. Для позгодження своїх дій керівники обох республік УНР і ЗУНР домовилися про об'єднання в єдину державу. Однак через невизначеність революційної ситуації в Україні, через столітню пересторогу та недовіру до нової влади чимало населення західноукраїнської республіки вагалося.15 листопада 1918 року Директорія переїздить до Білої Церкви і піднімає повстання проти гетьмана П. Скоропадського. Згодом письменник Володимир Винниченко напише:"Через кілька днів Директорія мала стільки сил, що змогла рушити з Білої Церкви, щоб зайняти Фастів, вузлову залізничну станцію між Києвом і Одесою".                                                                                                                            

Стратегічне значення фастівського залізничного вузла розуміли всі ворогуючі сторони. Директорія, прагнучи якнайшвидше рухатися до Києва і не маючи повної впевненості у своєму майбутньому, змушена була жити і творити державні справи на  "на колесах". 



Після проголошення Акту Злуки вся Україна зустрічала свято волі! Фастівська угода і ухвала 22січня 1919 року були демострацією споконвічного прагнення українців до єдності. Книжковавиставка "Соборна мати Україна" оформлена до Дня Соборності України.


 "День 22 січня 1919 року втілив віковічні прагнення українців жити однією сім'єю на своїй землі, у своїй суверенній державі, коли розділений кордонами народ возз'єднався у соборній Українській державі".

0 комент.:

Дописати коментар