06 липня 2012

На Купала нічка мала

З року в рік, з віку в вік так велось
У вишневім Поділлю пологім,
Що з купальських начерпаних рос
Чиста врода чарує, чар - зілля хлюпоче...
Лиш приходить земне й неземне
Повне сили й наснаги молодої
Свято Дани і Леля,
Сонця, Кохання й Води...
      
Українці пам'ятають і передають із покоління в покоління різні звичаї та обряди, які відбувалися на терені України. Не має виключення і свято Івана Купала.   

 У цей день Іоан Хреститель освятив воду та прогнав злі сили. Народ дав цьому святу свої, так би мовити, неофіційні назви: Іван - травник, Іван - чаклун та інші. 
  За народним звичаєм, цього дня молодь зі співами й жартами прямує до річки, розкладає вогнища й танцює навколо них. Багато таємниць обіцяє розкрити ніч на Івана Купала.
  Купальська ніч - чарівна ніч. В цю ніч ходить щастя по землі, а разом з ним і темні лихі сили. 
Цієї чарівної ночі опівночі розпускається вогненна квітка папороті. Вважається, що той, хто цю квітку побачить, знайде старовинний скарб, а той хто її зірве, почне розуміти мову тварин і птахів. Старі люди кажуть, що зірвати цю квітку майже неможливо - таке нетривале її життя, але якщо вам, шановні Чомусики та Читайлики, все ж таки вдасться це зробити, то слід підкинути квітку в повітря - вона впаде прямо на те місце, де схований скарб.
   Купала та Марена - головні персонажі свята, які уособлюють чоловіче (сонячне) і жіноче(водяне) божество. Ці дві дійові особи обираються, відповідно, хлопцями й дівчатами, або виготовляються, як опудала, поєднання чоловічої і жіночої стихій породжує життя, яке на святі символізує гілка верби - Купайлиця.
   Основним стрижнем, довкола відбуваються дійства, є купальський вогонь, який символізує сонце - зародок у материнській утробі. він має горіти цілу ніч - від заходу Сонця - Ярила до лона матері - Землі (смерті) до сходу (народження) Купала.
   Вогонь наділявся магічними очисними властивостями з давніх - давен. Цієї ночі розкладають вогнища, танцюють навколо них і співають, стрибають через них. Чим вище підстрибнеш над вогнищем, тим будеш щасливішим у коханні та здоровішим. Вогонь очищає, додає сили і наснаги, закохані пари зазвичай стрибають разом, узявшись за руки. За повір'ям, якщо вони зможуть разом перестрибнути через вогонь, і при цьому їхні руки не роз'єднаються, то вони одружаться.
  Крім того у надвечір'я дівчата гадають на судженого - кидають у воду свої вінки, а хлопці повинні їх дістати. Вінок - це символ щастя та одруження, вінок має бути сплетений власноруч з дванадцяти трав зі свічками. Хто з парубків витягне вінок із води - той суджений. Якщо вінок не дістався нікому, а просто прибився до берега, рано ще цій дівчині про заміжжя думати.
  Також вважається, що надзвичайно корисно викупатися вночі перед Купалом, або рано - вранці в річці або навіть у росі - це додає здоров'я та краси. Ця вода, на переконання знахарів, ще й лікує від уроків, змиває біль, невдачі, непорозуміння.
   Свято Івана Купала живе, бо це витвір душі народу. Живе воно в чарівності ночі, у вогні душі і квітці папороті. Зараз все залежить від вас,  молодь, збережете усі традиції, звичаї та обряди наших предків і донесете це до інших, адже це цікаво і головне це все сприяє тому, щоб:
                                                                       Яскраве багаття на щастя палало,
Тепло дарувало родимій землі,                                     
Щоб щедрий врожай був на дужім стеблі.
Щоб хліб і до хліба, тепло до тепла,
Щоб кожна сім'я у достатку жила,
Щоб шлях осявали яскраві вогні,
Теплом зігрівали щедроти землі!
Радійте життю, веселіться вволю,
Купало несе вам щасливую долю!
Вогонь цей горить від сердець теплоти,
Між нами будує душевні мости.

8 коментарів:

  1. Світлана Петрівна6 липня 2012 р. о 23:31

    Дуже гарні слова "Між нами будує душевні мости", адже сьогодні людям дуже часто не вистачає духовності. Цікаве, веселе і загадкове свято. Зі святом усіх: і дорослих, і маленьких:)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Світлано Петрівно, щиро Вам дякуємо за привітання. А Вам бажаємо здійснення мрії у Купальську ніч.

      Видалити
  2. В ночь на Ивана Купала все дружно идем пускать венки по воде и гадать на долю:-) Встреча на том же месте в тот же час:-)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Осталось только сплести веночки. Всезнайка готова. Жду вас. :-))))))

      Видалити
    2. —Купайло, Купайло!
      Де ти зимувало?
      —Зимувало в лісі,
      Ночувало в стрісі,
      Зимувало в пір'ячку,
      Літувало в зіллячку.
      Це свято молоді, кохання та вогню. Дай Бог, за рік діждати цього свята!

      Видалити
    3. Івана Купайла - свято кохання,вогню і русалок. В цей день не можна купатися у річці, щоб русалки вас не залоскотали,і не затягнули у своє підводне царство.

      Видалити
  3. —Купайло, Купайло!
    Де ти зимувало?
    —Зимувало в лісі,
    Ночувало в стрісі,
    Зимувало в пір'ячку,
    Літувало в зіллячку. Дай Боже, за рік діждати цього свята.

    ВідповістиВидалити
  4. Дай Боже, і вам, і нам цього свята за рік діждати. '' Щоб у вас, і у нас все було гаразд.'' '' Щоб ви і ми - щасливі були.''

    ВідповістиВидалити