20 лютого 2015

Письменник епохи великих зрушень

Не так вже їх багато на Землі -
тих іскор божих творчого горіння.
Сяйне одна чи дві на покоління
метеоритним спалахом в імлі...
( Лідія Рибенко "Уласові Самчуку" )
Сто десять років тому, 20 лютого 1905 року,  у селі Дермань Рівненської області, народився український Гомер ХХ століття, письменник  - Улас Самчук.
Зовнішня канва життя  Уласа Самчука  нескладна і вкладається  в кілька визначальних дат.

 Улас був єдиною дитиною в сім'ї, який закінчив  не лише школу, але й здобув вищу освіту.
 Батько Уласа був заможним селянином і  завжди мріяв про землю в необмеженій кількості, щоб бути справжнім "трудовим хазяїном ". Не дивлячись на те, що батько мав три класи народної школи, а мати знала лише три літери ( А - як кроківка; Ж - як жук; О - як калачик ), вони намагалися дати своїм дітям кращу освіту, хоча вищу освіту здобув тільки Улас.
 Дитинство Уласа Самчука пахнуло землею, п'янким холодним подихом розораного чорнозему. У романі-трилогії " Волинь " письменник виповідає події  життя своєї родини, пронизаної духом любові до власної землі.
 Друкуватися почав рано. Під час навчання у гімназії він був редактором рукописних журналів "Юнацтво" і "Хвиля". Саме в журналі  "Юнацтво" від 16 лютого 1922 року було надруковано його вірш "Не любити не можу свою я країну..."
Закінчити гімназію йому не довелося, так як письменник був покликаний до строкової служби в польській армії і проходив її в Західній Польщі. Перше оповідання "На старих стежках " опублікував у 1926 році.За політичними мотивами він залишив Польщу та переїхав до Німеччини.
Епічний твір "Волинь" Улас Самчук  почав писати  у 1931 році. Перша книга його трилогії "Куди тече річка" надрукували  у львівському журналі "Дзвони". Успіх був несподівано великим і, головне, не згасав протягом усіх років публікації нових розділів роману. Про молодого талановитого прозаїка багато говорять у Львові і Варшаві, пишуть статті і рецензії  у газетах і журналах   про природний талант У. Самчука.
Львівське товариство письменників і журналістів ім. Івана Франка присуджує Уласу Самчуку  премію.
Наприкінці 30-х рр. У. Самчук став головою Секції мистецтв - організації письменників і журналістів, яка боролася за незалежність Карпатської України. Він ненадовго переїхав до Хуста, відвідував безліч українських міст та сіл із патріотичними виступами.
В страшні роки війни письменник зустрівся в Україні зі своєю майбутньою дружиною, актрисою та сценографом Київської кіностудії, Т.Чорною-Праховою з якою ділив всі радощі і труднощі до кінця свого життя. Наприкінці 1943 року подружжя емігрувало до Німеччини.
1945 року Улас Олексійович очолив об'єднання МУР ( Мистецький український рух ), разом з  І.Багряним, Ю.Шерехом, І. Костецьким та іншими митцями діаспори популяризували українську культуру за кордоном. Усього ж навколо організації об'єдналося понад сто українських письменників.
У 1948 році Улас Олексійович  переїздить до Канади, де продовжує літературну та громадську роботу. У 1950 -1960 роки Улас Олексійович багато подорожував містами Канади та США, виступаючи перед українськими громадами.
Найкращим твором Уласа Олексійовича вважається роман "Марія", у якому розповідається про примусову колективізацію й  голодомор тридцять третього року. Життя Марії - це доля України, проте письменник утверджує торжество життя в його найрізноманітніших проявах, навіть тоді, коли воно зависає над прірвою...
 Помер Улас Самчук 9 липня 1987 року у Канаді. Похований на цвинтарі  церкви святого Володимира українського поселення Київ поблизу Торонто.

0 комент.:

Дописати коментар