14 лютого 2015

Сіймо добро і даруймо любов

Кохання варте стільки, скільки варта сама людина, яка його відчуває.
Р.Роллан

Дружба. Кохання. Любов. На перший погляд звичайні слова, які іноді ми  згадуємо у розмові, навіть не замислюючись над  їх значенням. Але які ж це прекрасні, шляхетні, високі почуття. Я повністю згодна  з поетом доби Відродження,  автором  "Божественної комедії" Данте Аліг'єрі, що кохання "водить сонце і світила".
 Навіть у важкі моменти життя, коли біда та горе здається ніколи не полишать нас, коли нібито в житті усе зруйновано, саме палке почуття близької людини,  яке ми називаємо кохання,  рятує нас від "прірви".  Кохання розправляє крила слабким, сильних робить беззахисними, надихає на подвиги, дарує надію у важкі часи самотності та втішає у хвилини розчарувань.
На жаль, трапляється і так, коли кохання - нероздільне, а це і біль і розпач. Згадаймо про кохання Лесі Українки і Сергія Мержинського, Ольги Кобилянської і Осипа Маковея, Євгена Маланюка і Лівецької - Холодної. Кохання зранило  душу  Івана Франка, а хіба ж не кохання стало причиною смерті  Олександра Пушкіна. Але попри усе, вони були щасливими, хоча й страждали від розчарування та втрат. Мабуть навіть завдяки цьому вони написали такі чудові романи, повісті, вірші, які допомагають нам зрозуміти, що кохання - це велике, неземне  почуття.
Чого являєшся мені
У сні? В житті ти мною згордувала,
Моє ти серце надірвала, 
Із нього визвала одні 
Оті ридання голосні - 
Пісні. 
В житті мене ти й знать не знаєш, 
Ідеш по вулиці - минаєш, 
Вклонюся - навіть не зирнеш 
І головою не кивнеш, 
Хоч знаєш, знаєш, добре знаєш, 
Як я люблю тебе без тями, 
Як мучусь довгими ночами 
І як літа вже за літами 
Свій біль, свій жаль, свої пісні 
У серці здавлюю на дні. 
О ні! Являйся, зіронько, мені! 
Хоч в сні!
Іван Франко
Так виразити своє почуття могла лише по - справжньому закохана людина.
Правду кажуть, кохання часу не підвладне. У різні часи, у різні епохи видатні люди, митці, звичайні люди прославляли кохання. А доказом  цьому є незчисленна кількість книг про кохання, до речі ця література користується попитом і серед юних читайликів: казка про Попелюшку, Дюймовочку, Білосніжку, Сплячу красуню, про кохання Ассоль і Грея; Леонсіїї Солано і Френка та Генрі Морганів; Роксолани і Сулеймана II Пишного, Оксани і Вакули. Неможливо перерахувати усіх літературних героїв для яких віра у справжнє кохання нездоланна, а життя їхнє, як сказав Грей "залишиться для них завжди в пурпуровому відблиску вітрил, створених глибиною серця, яке знає, що таке кохання" (О.Грін "Пурпурові вітрила").
Шановні Чомусики та Читайлики, бажаємо вам, не лише у День закоханих, а впродовж усього вашого життя  щирого кохання, такого вірного та палкого,  як у літературних героїв  Ромео та Джульєтти У.Шекспіра.

Все начинается с любви...
Твердят: “Вначале было слово”.
А я провозглашаю снова:
“Все начинается с любви!”
Р.Рождественский

8 коментарів:

  1. Читач і бібліотека поняття нероздільні, круто придумано "бібліотека+читач=любов". Молодці! Стільки креативу, я у захваті!!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дійсно, головне в бібліотеці - це її читачі. Дякуємо Вам за гарні слова!

      Видалити
  2. День всіх закоханих у бібліотеці - це так романтично... Молодчинки!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякуємо.Тематична добірка літератури класиків та сучасних письменників допомогла нам створити романтичний настрій та приємну атмосферу!

      Видалити
  3. Дійсно, кохання - велике почуття, заради якого люди здійснюють подвиги та дива. Поспішайте до бібліотеки, читайте про любов - від класиків до сьогодення.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Минуще все, любов лиш вічна! Читайте книги і нехай ваша душа розкривається назустріч великому почуттю!

      Видалити
  4. Кохання - це прикраса кожної людини та безцінний дар. Це єдина річ, яку ми можемо подарувати, але все одно вона у нас залишається!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Кохання наповнює життя змістом ... а з появою сенсу життя обов'язково з'являється майбутнє!

      Видалити