07 грудня 2015

Бібліотека як міст культурної інтеграції внутрішньо переміщених осіб у місцеві громади

Нарешті у мене з’явилася нагода розповісти вам, шановні читачі, про події, що відбувалися 30 листопада 2015 року у Житомирській обласній науковій бібліотеці ім. О. Ольжича. По-перше, мене запросили взяти участь у засіданні круглого стола за підсумками проекту "Бібліотека як міст культурної інтеграції внутрішньо переміщених осіб у місцеві громади", за підтримки Інституту з міжнародного співробітництва Німецької асоціації народних університетів (DVV International), ГО "Інформаційно-дослідний центр "Інтеграція та розвиток", ЖОМГО "Паритет", ЖОУНБ ім. О. Ольжича.
Тема проекту надзвичайно важлива сьогодні. Війна на Сході України змусила не один десяток сімей залишити свої домівки на Донеччині. У проекті "Бібліотека як міст культурної інтеграції внутрішньо переміщених осіб у місцеві громади" взяли участь дев’ять бібліотек області, серед яких була і Бердичівська центральна міська бібліотека. Лідер дитячо-юнацького руху "ДоброНосиків" Тетяна Кущук разом із бібліотекарями юнацького відділу Світланою Леонєнковою та Валентиною Бойко організували та провели захід-візитівку "Чотири рази культурний і безліч разів сердечний".
За офіційними даними, у м. Бердичеві проживає до трьохсот переселенців. А допомогти їм адаптуватися та інтегрувати до місцевої громади знають і можуть бібліотекарі.
У ході засідання за круглим столом у Житомирі обговорювали актуальність проектів для бібліотек. Своїми думками поділилася Галина Козаченко - головний бібліотекар науково-методичного відділу ЖОУНБ ім. О. Ольжича.
Про організацію культурних заходів на базі бібліотек у світлі нових викликів сьогодення розповіла Олена Люблянська - бібліотекар науково-методичного відділу ЖОУНБ ім. О. Ольжича.
А далі було найцікавіше: учасники проекту розповідали про свої радості, переживання та, безперечно, успіхи під час підготовки, організації та проведення заходів.
На завершення засідання круглого столу Наталія Тарасенко - голова Ради Житомирської обласної молодіжної громадської організації "Паритет" презентувала постери, календарі та висловила подяку учасникам. Окрім того, учасників проекту нагородили комплектами творів сучасних українських письменників.
Організаторам проекту "Бібліотека як міст культурної інтеграції внутрішньо переміщених осіб у місцеві громади" особлива дяка за підтримку.

0 комент.:

Дописати коментар