08 грудня 2015

Листівки, які приносять радість

Коли з'явилася на світ перша листівка, сказати достовірно неможливо. Багато дослідників стверджують, що листівка виникла там, де вперше було винайдено папір (мова про Давній Китай). Але зразків таких листівок до нашого часу не дійшло. І були це не зовсім листівки, а більше записки з доброзичливими побажаннями. Листівка ж сучасного вигляду має не таку вже і давню історію, але шістсот років їй, безумовно, є!


Вперше обмінюватися вітальними листівками почали у середньовічній Німеччині. Спочатку листівки виготовляли виключно до Різдва, і лише згодом коло свят розширилося. З початку ХV століття і до наших днів таких листівок залишилось не багато.
А от найбільше традиція вітати один одного листівкою полюбилася, мабуть, британцям. У це важко повірити, але мешканці Туманного Альбіону за рік витрачають два мільярди фунтів... на вітальні листівки.
Доречі, британці стали першими, хто почав листівки тиражувати. Сотні років вітальні листівки виготовлялися на замовлення у майстрів цієї справи, лише на початку 1840-х років їх почали друкувати. Так листівка з індивідуального витвору стала типовою.
Усі роки існування листівки друкованої поряд із нею крокує листівка ручної роботи. Інтерес до листівки ручної роботи то зростає, то дещо зменшується. Сьогодні кардмейкінг (виготовлення листівок власноруч) є дуже популярним видом творчості, бо його можливості безмежні. Листівку можна виготовити з будь-якого матеріалу і у будь-якій техніці. Універсальність - це те, за що люблять кардмейкінг ті, хто ним займається.
Вітання листівкою - це давня добра традиція і гарна нагода висловити свої почуття іншій людині. Яскраві і багатокольорові прямокутнички зі зворушливими і забавними малюнками міцно увійшли у наше життя, бо вони здатні десятиліттями зберігати нашу память, наші почуття, наші найкращі спогади.
Запрошуємо вас ознайомитсь із власноруч виготовленими листівками завідуючою бібліотекою філією № 3 Квятківською Іриною. та поринути у світ прекрасного. Крім того я впевнена, що після перегляду у вас виникне бажання привітати найближчу людину саме такими чудовими  листівками. 

1 коментар:

  1. Кардмейкінг - новий напрямок мистецтва, яким повинен вміти займатися кожен другий пересічний громадянин країни. На нашу думку в Україні мають працювати гуртки, на яких навчатимуться не тільки діти, а й дорослі цьому мистецтву.

    ВідповістиВидалити