21 жовтня 2020

День яблук



  (Apple Day) у перекладі з англійської - День яблуні - це щорічне святкування яблук та садів у Великобританії. 

 Традиціно 21 жовтня у День яблука (Apple Day)  збирають всіх садівників і фермерів в одному місці.  В цей день, 21 жовтня шанують не лише яблука, але і фруктові сади. Свято проходить у формі величезного ярмарку, де можна не тільки скуштувати яблука різних, навіть рідкісних сортів, але і на місці придбати саджанці для самостійного вирощування фруктів. На свято зїджаються багато досвідчених садівників, які зможуть надати професійну консультацію, корисні поради, відповісти на цікаві запитання. Крім продажу яблук і саджанців в цей день готують різні страви: печуть пироги, штруделі, слойки, готують повидло, соки, компоти та сидр. Розважальна частина програми не менш цікава. Проводяться різні конкурси. Наприклад: стрільба по яблуках з лука, або змагання, де переможе той, хто відріже найдовшу шкірку з одного яблука.                                  

Свято яблук відзначають і в інших країнах.


 19 серпня, православні християни святкують Яблучний Спас, який символізує завершення літа та настання осені. 

Це другий із трьох спасів. Цього дня Ісус явив апостолам божественну силу на горі Фавор, де обличчя його почало сяяти, а одяг став небесно-білим. У зв'язку з цим з'явилася ще одна назва свята – Преображення Господнє.
 Ця дата нагадує  вірянам про очищення душі та самовдосконалення.
Яблучний Спас є неперехідним святом і відзначається щорічно 19 серпня. До цього був Медовий Спас і 29 серпня - Горіховий Спас.
 Напередодні 19 серпня готують багато частувань та роздають їх нужденним, що прогнозує процвітання всій родині протягом року.
Вранці, у цей день, йдуть у церкву й освячують яблука та інші фрукти нового врожаю. Цими плодами заведено пригощати жебраків, рідних і близьких людей. При цьому нарвати плоди, які потім освятять у церкві, зазвичай просили дітей, адже дитяча рука ще не согрішила, тому Ісусикові вона мила.


 Вважається, що в день Другого Спаса потрібно з'їсти освячене яблуко: відкушуючи перший шматочок, загадати бажання, яке згідно з повір'ям, обов'язково здійсниться. Яблука в цей день можна їсти тільки після освячення в церкві. Окрім яблук  в церкві освячують інші  фрукти: груші, сливи, виноград, персики.

Серед овочів помідори та моркву, а також мед та випічку з яблуками.

 

 В молитвах обов'язково потрібно згадати померлих родичів. Після церкви потрібно сходити на цвинтар і пом'янути покійних.
Тих, кого улестиш на Яблучний Спас, допомагатимуть впродовж року, а окроплена свяченою водою суха гілочка яблуні, поставлена в офісі, вбереже від зради і підлості колег.
  Неофіційно, 20 лютого, День яблука  щороку проходить у Сполучених Штатах Америки.

 Американці вважають, що яблуко - це фрукт, який вплинув на хід на життя людства, як "заборонений плід" зірваний  Євою, тому і удостоєний такої честі.

 У Північній Америці, в цей день в більшості кулінарних коледжів проводяться святкові шоу і майстер-класи, присвячені приготуванню страв, де основним інгредієнтом є яблуко.

 У США "День яблук" не є офіційним вихідним.

  День яблука - це демонстрація багатства природи, це знак того, що ми самі здатні змінювати своє життя. Адже яблуко - це символ фізичного, культурного і генетичного розмаїття, про яке людина не повинна забувати.

 




0 комент.:

Дописати коментар