15 жовтня 2020

Всесвітній день миття рук

 


Всесвітній день миття рук 

 Організація Об’єднаних Націй і, зокрема, Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) оголосили 15 жовтня «Всесвітнім днем миття рук».

Як відзначають експерти ООН та ВООЗ, миття рук рятує тисячі життів щодня. Через немиті руки в організм людини потрапляють збудники холери, вірусної пневмонії, гепатиту, грипу та гострих респіраторних захворювань, таких як COVID -19. Саме тому ООН і ЮНІСЕФ закликали виділити один день на рік, щоб звернути увагу на необхідність привчити дітей мити руки.

Не можна не помітити, що така проста гігієнічна процедура, як миття рук, здатна попередити не тільки зараження організму шкідливими вірусами та інфекціями, але і зробити життя людини більш комфортним, приємним і безпечним. Цілі полчища шкідливих мікроорганізмів «окуповують» пальці й долоні людини. Втім цьому противнику легко нанести нищівного удару. Адже понад 80 відсотків мікробів гине, якщо ретельно вимити руки з милом.

В Давній Греції надзвичайно шанували гармонійний розвиток людини. Однією з міфічних повелительок, якій поклонялися горді елліни, була Гігієна. Імя цієї улюблениці давніх греків походило від слова «гігієнос», що означає «здоровий».



 Ймовірно, все почалося з випадку, який стався тисячі років тому. Згідно легенди, дощ змив жир і попіл від частих жертвоприношень тварин в сусідню річку. І  там вони утворили мильну піну з чудовою здатністю очищати шкіру і одяг. Можливо, вся справа була в рослинному походженні пінистих розчинів, які отримували в результаті варіння або розтирання певних рослин. Як би там не було, відкриття мила змінило історію людства. Хоча наші предки не могли цього передбачити, мило в кінцевому результаті стало одним з найефективніших захистів від невидимих ​​патогенних мікроорганізмів. 
Люди зазвичай думають про мило як про ніжний і заспокійливий засіб, але для мікроорганізмів воно часто надзвичайно руйнівне. Краплі звичайного мила, розведеного у воді, досить для знищення багатьох видів бактерій і вірусів, включаючи новий коронавірус, який в даний час поширюється по всій земній кулі. Секрет вражаючої сили мила — в його гібридній структурі.

Під час епідемій безліч людей уникли захворювань саме тому, що вчасно і регулярно мили руки.




Адже мікроби гинуть протягом 10 хвилин, якщо їх помістити на чисту шкіру рук.  Щоб видалити зі шкіри рук хвороботворні бактерії, недостатньо просто сполоснути їх під проточною водою. Вода не повинна бути сильно гарячою – досить для початку відкрити теплу воду і рівномірно намочити руки. Мило можна брати будь-яке. Намилювати руки потрібно ретельно по обидва боки кисті, не забуваючи про пальці і проміжки між ними. Мити шкіру потрібно не менше 15-20 секунд, стежачи за рівномірним розподілом мила по всій поверхні оброблюваних зон. Отже мийте руки і будете здоровими. Хочеться сказати словами видатного німецького письменника Генріха Гейне" Єдина краса - це здоров'я".

 


0 комент.:

Дописати коментар