02 грудня 2015

Поспішаємо читати "Джури"

Доброго зимового ранку і дня, шановні Чомусики та Читайлики!
Ми впевнені, що вам знайомі легендарні козаки  Северин Наливайко, Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Сагайдачний та інші козаки.  А ким і якими  були найперші козаки? Яким чином вони з'явилися на Україні?  На ці та інші запитання ви знайдете відповідь у новому гостросюжетному історичному романі Володимира Рутківського — одного з найулюбленіших серед дітей сучасного письменника.


Його дивовижні герої — Грицик та малий волхв Санько, юний богатир Демко Дурна Сила, його мама-велетка, невловимий козак Швайка зі своїм вірним вовком Барвінком та їхні численні друзі — з честю виходять із найскладніших ситуацій. А небезпека їх чатує на кожному кроці, а надто, коли вони  зважилися підняти шаблю на могутню татарську орду, а за їх спиною — майже нікого…
Декілька слів про автора.
Володимир Рутківський - український прозаїк, поет, дитячий письменник. Народився в 1937 році. Першим його історичним відкриттям стала повість «Cторожова застава» (1991 рік). У ній автор вперше в українській літературі заявив, що знамениті богатирі Ілля Муромець, Добриня Микитич та Олешко Попович всупереч шаблонним міфам належать не Росії, а Києву та Переяславу, а це означає - сучасним українцям. За цю повість письменнику було присуджено найпрестижнішу «дитячу» нагороду - премію імені Лесі Українки (2002 рік.). В останні роки автор відзначився історичним романом «Сині води», що став в 2011 році Книгою року BBC, а також легендарною пригодницькою трилогією про юних козаків -Джур, за яку отримав Національну премію України ім. Тараса Шевченка (2012 рік).
Отож, Читайлики, раді вам повідомити про те,  що до фонду міської бібліотеки для дітей надійшла  тетралогія  Рутківського "Джури", яка складається із чотирьох книг : "Джури Козака Швайки", "Джури - характерники", "Джури і підводний човен" та  "Джури і Кудлатик".  Ці історичні і водночас сучасні романи запросять вас до пригод, до вивчення історії України.
Швайка – відважний воїн, який вправно бореться з татарами. Він добрий, чесний, справедливий, завжди допомагає своїм побратимам. Є взірцем і патріотом своєї країни.
На сторінках романів ви зустрінетеся з хоробрим вивідником Швайкою, друзями – характерниками Грициком і Саньком, козацькими вовками Барвінком і Куцим, а також довідаєтесь про те, що Куций через 500 років після козацьких часів перевтілився у Кудлатика…
Авжеж, цікаво!

0 комент.:

Дописати коментар